Hur du undviker oönskade avgifter vid utlandsresor

Saker att ta hänsyn till vid utlandsresa

När man reser utomlands är det viktigt att förbereda sig på olika sätt, och en av de viktigaste sakerna att tänka på är hur man betalar. Världens olika valutor kan skilja sig åt mycket i värde, och betalningssystemen kan också variera beroende på var i världen du befinner dig. I vissa länder är det vanligt att betala med kontanter medan det i andra länder är mer vanligt att betala med kort. Det finns också andra faktorer att ta hänsyn till, såsom avgifter för utlandsbetalningar och valutaväxling. I detta blogginlägg kommer vi att ta en närmare titt på dessa olikheter och vad du bör tänka på när du reser till olika destinationer runt om i världen.

Att tänka klokt med din resevaluta är en viktig del av att ha en rolig och säker resa runt om i världen. Genom att följa dessa tips kan du undvika oönskade avgifter.

Sex saker att tänka på innan du ska ut och resa

Att resa runt i världen är en fantastisk upplevelse, men det är också viktigt att tänka på sin resevaluta för att undvika onödiga utgifter och för att ha tillräckligt med pengar för att kunna njuta av resan fullt ut. Här är några tips för att tänka klokt med din resevaluta när du reser runt i världen.

1. Planera i förväg

Innan du åker på resan, ta dig tid att undersöka vilken valuta som används i de olika länderna som du planerar att besöka. Gör en budget för varje land och se till att du har tillräckligt med pengar för att täcka kostnader som mat, boende, transporter och sevärdheter.

2. Använd kreditkort med fördelar

Kreditkort med reseförmåner kan vara till stor hjälp när du reser runt i världen. De kan erbjuda förmåner som reseförsäkringar, bonuspoäng eller cashback. Se till att du förstår vilka förmåner ditt kreditkort erbjuder och hur de fungerar.

3. Växla pengar på rätt ställe

Växlingskontor på flygplatser eller turistområden kan ofta ta ut höga avgifter eller erbjuda en sämre växelkurs. Försök att växla pengar innan resan, genom exempelvis Revolut, eller använd Curve for realtidsväxling.

  • Curve: Din digitala plånbok - Med Curve kan du använda ditt kort över hela världen, utan att behöva oroa dig för utländska transaktionsavgifter. Du kan också växla mellan valutor till en fördelaktig växlingskurs direkt i appen, vilket gör det enkelt och bekvämt att använda ditt kort när du reser utomlands.
  • Revolut: Mer valuta för pengarna - Revolut är en lämplig tjänst för resenärer av flera skäl. För det första erbjuder Revolut en mycket fördelaktig växlingskurs när du reser utomlands. Du kan ha flera valutakonton och växla mellan dem i realtid med de bästa växelkurserna utan att behöva betala höga avgifter till en traditionell bank eller valutaväxlingskontor.
4. Använd digitala betalningar

Digitala betalningar som kreditkort, betalappar eller mobilbetalningar är alltmer vanliga i många länder runt om i världen. Det kan vara en säkrare och bekvämare metod för att göra betalningar och undvika att bära med sig kontanter. Har du de lösningar du önskar?

5. Var försiktig med dina pengar

Ha alltid en backup-plan om du skulle bli bestulen eller förlora dina pengar. Se till att du förvarar dina pengar och värdefulla saker på ett säkert ställe och ha alltid med dig en kopia av dina viktiga dokument.


Generellt om kortavgifter utomlands

När det gäller användning av kort utomlands så tillkommer ofta vissa avgifter.

Alla korttyperna tar normalt sätt ut en valutaväxlingsavgift som vanligtvis ligger mellan 1-3% av det totala beloppet för varje utlandsbetalning eller uttag. Om du tar ut kontanter med ditt kort i en uttagsautomat utomlands, kan det tillkomma en extra uttagsavgift som vanligtvis ligger på ett fast belopp, till exempel $5 eller 3 EUR.

Vissa uttagsautomater kan erbjuda att omvandla beloppet till din hemvaluta. Denna omvandling kan dock komma med en extra avgift som kan vara högre än vad som annars skulle ha tillkommit.

Vissa kortutgivare kan också ta ut en extra avgift för utlandsbetalningar eller uttag. Denna avgift kan variera från kort till kort och kan vara en fast avgift eller en procentuell avgift.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa avgifter kan variera beroende på vilket land och vilken bank du använder ditt kort i. Innan du reser utomlands är det en god idé att kontakta din kortutgivare och fråga om deras avgifter för utlandsanvändning.

Du kan också överväga att skaffa ett resekort som är speciellt utformat för att minimera utlandsavgifterna, som Revolut eller Curve.


Bankomater och valutaväxlingskurser

När du använder bankomater utomlands är det viktigt att vara försiktig. Följ säkerhetsrutiner för att undvika stölder eller bedrägerier. Här är några tips för att använda bankomater säkert:

Använd säkra bankomater, helst på bankkontor eller i köpcentrum. Undvik avlägsna, mörka platser där du känner dig otrygg. När du använder bankomaten, kontrollera den noga. Se till att inget är misstänkt, varken föremål, apparater eller personer.

Skydda alltid din PIN-kod. Täck över tangentbordet så ingen ser vad du skriver. Var försiktig med att dela koden eller skriva ner den. Var uppmärksam på omgivningen och se till att ingen iakttar när du tar ut pengar. Förvara pengar och kort säkert och undvik att bli följd.

Använd gärna säkra betalningsalternativ som kreditkort eller betalappar istället för kontanter. Digitala betalningar är ofta säkrare och smidigare på resa. Var medveten om manipulerade växlingskurser.

Följ dessa tips för att skydda dina pengar och undvika bedrägeri när du använder bankomater i utlandet.

Manipulerade växlingskurser

En vanlig bluff i utländska bankomater är att manipulera växlingskurserna för att få ut högre avgifter än vad som är nödvändigt.

Detta kan ske på flera sätt, till exempel genom att bankomaten själv ger en dålig växlingskurs eller genom att bedragare placerar en falsk bankomat som är utformad för att lura resenärer att tro att den är en riktig bankomat. Det är också viktigt att vara uppmärksam på extra avgifter som bankomaten kan ta ut för att ta ut pengar.

För att undvika att bli lurad bör du alltid använda betrodda bankomater och vara uppmärksam på växlingskurser och eventuella extra avgifter. Det är också bra att förbereda sig genom att ha tillräckligt med resevaluta och betalkort som fungerar utomlands, så att du inte behöver förlita dig för mycket på bankomater.

Se videon om hur man undviker att bli lurad av manipulerad växlingskurs.

Summering

Slutligen, om du vill undvika onödiga avgifter och maximera dina pengar, kan det vara en bra idé att skaffa ett kort från Revolut eller Curve. Dessa digitala banktjänster erbjuder lägre avgifter för utlandsuttag, valutaväxling och internationella transaktioner, vilket kan spara dig mycket pengar på lång sikt. Dessutom ger de dig möjlighet att hantera dina pengar på ett smidigt och enkelt sätt, var du än befinner dig i världen.