Dykning i Riviera Maya: En oförglömlig upplevelse under ytan

11 dagar


Utforska Mexikos undervattensparadis

Riviera Maya, belägen på Mexikos östra kust, är känt för sina imponerande dykplatser. Denna undervattensvärld erbjuder allt från färgsprakande korallrev och myllrande marint liv, till mystiska cenoter och vrak att utforska.

Så tar du dig till Riviera Maya för dykning

För att nå denna dykparadis är det enklast att flyga till Cancun International Airport (CUN), som är beläget bara några timmar norr om Riviera Maya. Efter ankomst kan du ta en flygbusstransfer, hyra bil eller boka en privat transfer till ditt valda dykcenter eller dykresort. Läs resplan för Cancun här!

Därefter är det dags att påbörja ditt dykäventyr i Riviera Maya. Här presenterar vi några av de mest populära och fascinerande dykplatserna i området.

Korallrev, vrak och cenoter: Dykplatser att utforska

Fascinerande korallrev

Riviera Maya är hem åt många spektakulära korallrev, där det mest kända är det näst största barriärrevet i världen, Mesoamerican Barrier Reef. Här kan du dyka bland färgstarka koraller, fiskar och andra marina varelser. Likaså, rekommenderas dykplatser som Tortugas och Barracuda för deras imponerande marina biodiversitet.

Spännande vrakdykning

Riviera Maya erbjuder även intressanta vrak att utforska för den äventyrslystna dykaren. Ett av de mest kända vraken i området är C-56 Juan Escutia, ett skepp som sjönk under andra världskriget. Vraket ligger på ett djup av cirka 30 meter och är en utmärkt plats för att uppleva historia och marint liv sida vid sida.

Mystiska cenoter

Riviera Maya är även känt för sina unika cenoter, naturliga underjordiska vattenreservoarer som bildats genom kalkstenserosion. Dessa vattenspeglade grottor erbjuder en unik och förtrollande dykupplevelse. De mest populära cenoterna för dykning inkluderar Dos Ojos, Gran Cenote och Tajma Ha.

Planera dina dyk tillsammans med en lokal dykoperatör

Riviera Maya har ett brett utbud av dykoperatörer som erbjuder guidade dykutflykter och dykkurser. Att dyka med en lokal operatör ger dig möjlighet att lära känna områdets bästa dykplatser och få insiderinformation om var du kan hitta de mest intressanta marina varelserna. Dessutom kan du vara säker på att din säkerhet alltid är en prioritet.

Halocline Divers: Skandinaviska instruktörer och guider

Eftersom du förväntar dig men oförglömlig dykupplevelse i Maya Riviera-området, kan vi starkt rekommendera Halocline Divers. Denna dykcenter ligger i Playa del Carmen, en populär destination för dykning i Mexiko. Med sin professionella och erfarna personal, moderna utrustning och utmärkta service är Halocline Divers välkända för att erbjuda högkvalitativ dykning med en personlig touch.

En av anledningarna till varför Halocline Divers sticker ut är deras fokus på att dyka på mer avlägsna och mindre kända platser, där du kan upptäcka ett fantastiskt marint liv och undervattenslandskap som är svåra att hitta någon annanstans. Oavsett om du är en erfaren dykare eller nybörjare, erbjuder Halocline Divers olika dykutflykter och kurser för att passa dina behov och nivåer. Dykarna på Halocline Divers är också kända för att vara mycket kunniga om dykning i cenoter, som är unika naturliga grottsystem som finns i denna region. Med Halocline Divers kan du uppleva några av de mest spektakulära dykningarna i Mexiko, medan du känner dig trygg och väl omhändertagen hela tiden.

Läs mer om Halocline Divers här!

Sammafattning

Riviera Maya en fantastisk destination för dykentusiaster. Oavsett om du är intresserad av korallrev, vrak eller cenoter, finns det något för alla att utforska i denna undervattensvärld. Så packa dina dykprylar och ge dig ut på ett oförglömligt äventyr i Riviera Maya, Mexiko. Förbered dig på att bli förvånad över det rika och varierade marina livet, de fängslande landskapen och de hemliga undervattensskatterna som väntar på att bli upptäckta.

Översikt

Här är en lista över de tre mest populära dykupplevelserna i Riviera Maya:

Cenotes
Utforska en undervattensvärld som ingen annan när du dyker i de unika cenotes i Riviera Maya! Dessa fantastiska underjordiska grottsystem, som uppstod för mer än 65 miljoner år sedan, har öppningar som leder ner till kristallklara vatten. Vattnet är så rent att det till och med är möjligt att se på din egen reflektion under ytan! Upptäck de fascinerande formationerna av stalaktiter och stalagmiter som bildats genom århundraden av naturlig erosion. Cenotes är hem till en mängd olika marina arter, inklusive fiskar och kräftdjur, och ger en unik miljö för dykning. Njut av det klara vattnet och utforska de många dolda rummen och tunnlarna som skapar en nästan magisk atmosfär. Dyk i ett av naturens mest fantastiska underverk och upplev en känsla av äventyr som kommer att stanna hos dig för alltid.

Valhajsmigrationen
Följ med på ett magiskt äventyr och upplev valhajsmigrationen i Riviera Maya! Varje år mellan maj och september, kommer hundratals valhajar till dessa kustvatten för att äta plankton och det är en av de mest fantastiska dykupplevelserna du kan få. Med en längd på upp till 12 meter är valhajarna enorma, men lugna och ofarliga för människor. Att dyka med dessa majestätiska varelser är en oförglömlig upplevelse som du kommer att minnas för alltid. Följ med en erfaren guide ut till det öppna havet och hoppa ner i vattnet för att simma bredvid dessa gigantiska varelser medan de simmar lugnt framåt. Detta är en av de mest imponerande upplevelserna i naturen och att få chansen att uppleva det på nära håll är en dröm för många dykare och snorklare. Så packa dina väskor och kom till Riviera Maya mellan maj och september för att uppleva valhajsmigrationen och en upplevelse du sent kommer att glömma.

Mesoamerikanska revet & Cozumel Reef
Dyk in i ett undervattensparadis vid Mesoamerikanska revet! Detta otroliga korallrev sträcker sig längs Riviera Mayas kust och är hem till en oändlig mångfald av marina arter som inkluderar färgglada koraller, fiskar, sköldpaddor, hajar och delfiner. Upptäck det kristallklara vattnet och utforska de många dykplatserna längs kusten. Njut av att simma bland stora skaror av färgglada fiskar, bevittna de fantastiska korallformationerna och dyk ner i de mystiska cenoterna. Mesoamerikanska revet är en dykdestination som inte får missas för både nybörjare och erfarna dykare. Så ta chansen och upplev den enastående skönheten och den oförglömliga upplevelsen att dyka vid detta fantastiska korallrev!

Dessa dykplatser erbjuder en mängd olika dykupplevelser för alla nivåer av dykare, från nybörjare till erfarna.

Här är även en lista över några av de bästa cenoterna i Riviera Maya (för dykning):

  • Dos Ojos – Beläget i Tulum, är Dos Ojos en av de mest populära cenoterna i Riviera Maya. Med kristallklart vatten, fascinerande formationer och riklig marin fauna är Dos Ojos ett måste för dykare.
  • The Pit – Beläget utanför Puerto Aventuras, är The Pit en vertikal cenote med en djup avgränsning, en haloklinzon och stora stalaktiter som bildar en imponerande vy för dykare.
  • Angelita – Beläget i Tulum, är Angelita känd för sina ”moln” av svavelväte och dess unika utseende. Den har också en haloklinzon och ett fall som simulerar en molnig dag.
  • Chac Mool – Beläget i Puerto Aventuras, är Chac Mool en populär cenote för sina stora grottor och fascinerande formationer. Det finns också många olika typer av fiskar som du kan utforska.
  • Carwash – Beläget i Akumal, är Carwash en lättillgänglig cenote med kristallklart vatten och många olika typer av fiskar. Det är en bra plats för nybörjare och erfarna dykare.
  • Tajma Ha – Beläget i Playa del Carmen, är Tajma Ha känd för sina fascinerande grottor och kanaler. Den har också en haloklinzon och rikligt med fiskar.

Dessa cenoter erbjuder fantastiska dykupplevelser i en unik och fascinerande miljö.

Höjdpunkter

  • Mesoamerikanska revet
  • Cozumel
  • Cenotes
  • Valhajsmigration

Resplan

Dag 1:
Ankomst
Dag 3:
Cenotes
Dag 4:
Cenotes
Dag 7:
Vilodag
Dag 8:
Cenotes
Dag 9:
Cenotes
Dag 10:
Vilodag

Det är viktigt att inte flyga inom 24 timmar efter det sista dyket på grund av risken för "dyksjuka", även känd som "dekompressionssjuka". När man dyker under tryck upplöses kväve i kroppen och om man snabbt går upp i höjd, som vid flygning, kan kvävet bilda bubblor i kroppen, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Det finns dock många andra spännande aktiviteter att göra i Riviera Maya om du behöver vänta 24 timmar innan du flyger. Du kan besöka historiska sevärdheter som Mayaruinerna i Tulum eller Chichen Itza, utforska de natursköna områdena i Sian Ka'an biosfärreservat, ta en båttur på Karibiska havet eller snorkla i vackra cenoter. Riviera Maya är också känd för sina fantastiska stränder och det finns många trevliga orter där du kan koppla av och njuta av solen och havet. Så även om du inte kan dyka, finns det fortfarande många spännande saker att upptäcka och uppleva i Riviera Maya!

Dag 11:
Hemresa

Vanliga frågor

Vad är den bästa tiden på året att dyka (havet) i Riviera Maya?

Den bästa tiden att dyka i Riviera Maya är mellan november och maj när vattnet är klart och vädret är varmt och torrt.

Vilka typer av dykplatser finns det i Riviera Maya?

Riviera Maya erbjuder en mängd olika dykplatser, inklusive rev, cenoter (underjordiska flodsystem) och vrak.

Vilken typ av dykcertifiering behöver jag för att dyka i Riviera Maya?

Du behöver en giltig dykcertifiering från en auktoriserad dykorganisation, såsom PADI, Naui eller SSI.

Kan jag hyra dykutrustning på plats i Riviera Maya?

Ja, de flesta dykcenter erbjuder hyra av dykutrustning.

Vilken sorts marint liv kan jag förvänta mig att se vid dykning i Riviera Maya?

Riviera Maya är känd för sitt rika marina liv, inklusive revhajar, sköldpaddor, delfiner, mantor och ett brett utbud av tropiska fiskar.

Är det säkert att dyka i Riviera Maya?

Ja, dykning i Riviera Maya är generellt sett säkert, men det är viktigt att följa dykregler och riktlinjer samt att dyka med en erfaren guide.

Vad är cenotes och kan jag dyka i dem i Riviera Maya?

Cenotes är underjordiska flodsystem och grottor som är unika för Riviera Maya-området. Ja, du kan dyka i vissa av dem, men det kräver ofta särskild utbildning och erfarenhet.

Behöver jag ha dykförsäkring för att dyka i Riviera Maya?

Det rekommenderas starkt att ha en dykförsäkring som täcker eventuella dykrelaterade olyckor eller sjukdomar under din dykresa.

Finns det några speciella regler eller begränsningar för dykning i Riviera Maya?

Nej, det finns inga speciella regler och begränsningar för dykning i Riviera Maya, förutom att följa dykguidens instruktioner, respektera det marina livet och inte röra vid rev eller cenotes.

Karta