Manila: Upptäck Filippinernas hjärta och själ

4 dagar


Manilas fascinerande historia och kultur

Manila, huvudstaden i Filipinerna, är en destination fylld av charm och kontraster. Trots att det är en modern och snabbt växande stad, behåller Manila ändå sina rötter i en rik historia och kultur som genomsyrar varje gata och gränd.

Inledningsvis vill vi betona den historiska delen av staden, Intramuros. Denna gamla befästning, byggd under det spanska kolonialväldet, är en oas av lugn och ro mitt i stadens brus. Här kan du utforska välbevarade kolonialbyggnader, monument och kyrkor, som t.ex. San Agustin-kyrkan, som är Manilas äldsta stenkyrka och dessutom ett UNESCO världsarv.

Därefter är det dags att besöka Rizal Park, också känt som Luneta Park. Den sträcker sig över 60 hektar och är en av de största parkerna i Asien. Parken är också en hyllning till den nationella hjälten Dr. José Rizal, vars staty tronar över parken.

Smakfulla upplevelser i Manila

När det gäller kulinariska upplevelser är Manila en äkta smältdegel. Här blandas influenser från Kina, Spanien, Mexiko och även lokala filippinska smaker. Förutom att besöka några av stadens välrenommerade restauranger, rekommenderar vi att du också besöker någon av Manilas livliga marknader. Här kan du smaka på traditionella filippinska rätter och lokala specialiteter.

Till exempel, ta dig till Quiapo Market, som är en av de mest populära marknaderna i staden. Här kan du hitta allt från färsk frukt och grönsaker till lokal mat och traditionella filippinska sötsaker. Även om det kan vara en aning kaotiskt, ger marknaden dig en autentisk inblick i den filippinska kulturen och det dagliga livet i Manila.

Avslutningsvis, låt oss inte glömma bort Manilas fantastiska utbud av kaféer och bagerier, där du kan smaka på läckra kaffevarianter och sötsaker. Ta en paus från sightseeing och njut av en fika på något av dessa lokala favoriter för att göra din upplevelse i Manila komplett.

Sammanfattningsvis erbjuder Manila en oförglömlig resa fylld av historia, kultur och smakupplevelser. Från de historiska gatorna i Intramuros till de färgstarka marknaderna och den lockande maten, kommer du att upptäcka att Manila har något för alla.

Konst och nattliv: Manila på sitt bästa

För de som är intresserade av konst och kultur, erbjuder Manila en rad spännande museer och konstgallerier. Nationalmuseet för konst, som är en del av det större Nationalmuseet för Filipinerna, är en utmärkt plats att börja. Här kan du utforska en imponerande samling av filippinska konstverk, från klassiska målningar och skulpturer till moderna installationer.

Därefter är det dags att uppleva Manilas nattliv. Staden erbjuder ett brett spektrum av barer, nattklubbar och live-musikställen för alla smaker och åldrar. Besök populära områden som Bonifacio High Street, Makati eller Greenbelt, där du hittar allt från eleganta cocktailbarer och trendiga nattklubbar till avslappnade pubar och mysiga kaféer.

Utforska Manilas omgivningar

Sist men inte minst, för att få en helhetsupplevelse av Manila och dess omgivningar, är det värt att ta en dagsutflykt utanför staden. Tagaytay, belägen bara några timmars bilresa från Manila, är en populär destination med sitt fantastiska landskap, kyliga klimat och vacker utsikt över Taalsjön och dess vulkan.

Likaså är Corregidor Island, en historisk ö som spelade en nyckelroll under andra världskriget, en intressant plats att besöka. Här kan du utforska gamla militära byggnader och tunnlar, och lära dig om ön och dess betydelse för landets historia.

Ta dig till Manila

Det finns inga direktflyg från Sverige till Manila, så du kommer att behöva göra minst en mellanlandning. De vanligaste flygbolagen som erbjuder resor mellan Sverige och Manila är Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines och Turkish Airlines.

Resan börjar oftast på Arlanda flygplats (ARN) i Stockholm eller Landvetter flygplats (GOT) i Göteborg. Mellanlandningar sker vanligtvis i respektive flygbolags nav, såsom Dubai (Emirates), Doha (Qatar Airways), Singapore (Singapore Airlines) eller Istanbul (Turkish Airlines).

Resan från Sverige till Manila tar vanligtvis mellan 16 och 24 timmar, beroende på antalet mellanlandningar och väntetider. När du anländer till Manila kommer du att landa på Ninoy Aquino International Airport (MNL), som är Filippinernas största och viktigaste flygplats.

Sammanfattning

Manila erbjuder en unik och minnesvärd upplevelse för alla resenärer som vill utforska hjärtat av Filipinerna. Genom att kombinera historia, kultur, kulinariska äventyr och spännande utflykter kommer du att skapa oförglömliga minnen och lämna Manila med en djupare förståelse för dess mångfacetterade charm.

Klimat

Manila, huvudstaden i Filippinerna, har ett tropiskt klimat med varma temperaturer och hög luftfuktighet året runt. Den bästa tiden att besöka Manila är under torrperioden, som sträcker sig från november till april, då vädret är mest behagligt och regnfall är mindre vanligt.

Under dessa månader ligger dagstemperaturen vanligtvis mellan 24 och 32 grader Celsius, vilket gör det till en utmärkt tid för att utforska stadens rika kultur, historiska platser och livliga marknader. Vattentemperaturen vid närliggande stränder är också behaglig, med ett genomsnitt på cirka 27 grader, vilket passar perfekt för att snorkla, dyka eller bara koppla av i vattnet.

Den regniga säsongen i Manila varar från maj till oktober, då vädret blir mer fuktigt och regnfall ökar. Detta innebär att risken för tropiska stormar och tyfoner är högre under dessa månader. Trots detta kan man fortfarande njuta av soliga dagar och utforska staden, men det kan vara klokt att ha en backup-plan för inomhusaktiviteter.

Oavsett när du väljer att besöka Manila, erbjuder denna spännande stad en unik inblick i Filippinernas kultur och historia, samt fantastiska upplevelser för alla resenärer.

Prisläge

Prisläget i Manila, Filippinerna, kan variera beroende på säsong och område, men överlag är det en prisvärd destination för resenärer. Här följer en generell beskrivning av prisläget i Manila:

Turistattraktioner: Priserna för turistattraktioner varierar beroende på vilken typ av attraktion det är. För exempelvis en guidad rundtur i en historisk plats kan det kosta runt 200 PHP, vilket motsvarar cirka 40 SEK. Entréavgifter till mindre attraktioner kan ligga runt 50-100 PHP, eller cirka 10-20 SEK.

Taxi (1 km): En taxiresa på 1 km i Manila kostar i genomsnitt mellan 14 och 20 PHP, vilket motsvarar cirka 3-4 SEK. Priserna kan variera beroende på tid på dygnet och om det är en officiell taxi eller en oberoende förare.

Restaurangbesök: Priserna för att äta på en restaurang i Manila varierar beroende på vilken typ av restaurang det är och vilka rätter som beställs. Ett måltidsalternativ på en budgetrestaurang kan kosta runt 100-150 PHP, vilket motsvarar cirka 20-30 SEK. Ett besök på en medelklassrestaurang för två personer med en trerätters middag kan kosta runt 800-1500 PHP, vilket motsvarar cirka 160-300 SEK.

Dryck: Priserna på drycker i Manila varierar beroende på var du köper dem och vilken typ av dryck det är. En flaska vatten (0,5 liter) kan kosta runt 15-30 PHP, vilket motsvarar cirka 3-6 SEK. En lokal öl (0,5 liter) på en bar eller restaurang kan kosta mellan 50 och 80 PHP, vilket motsvarar cirka 10-16 SEK. Priserna på alkoholfria drycker och cocktails varierar, men räkna med att betala mellan 40 och 200 PHP (8-40 SEK) beroende på dryck och etablering.

Observera att valutakurserna kan variera över tid och att dessa priser är generella uppskattningar som kan ändras beroende på specifika omständigheter och platser.

Boende

Flygpriser

FAQs

Vilket är det bästa sättet att ta sig till Manila från Sverige?

Det finns inga direkta flyg mellan Sverige och Manila. Du kan ta ett flyg med en mellanlandning, vanligtvis via flygplatser som Doha, Dubai, Istanbul eller någon europeisk huvudstad. Flygtiden varierar beroende på antalet mellanlandningar och väntetid.

Behöver jag ett visum för att besöka Manila som svensk medborgare?

Svenska medborgare behöver inte något visum för turistresor till Filippinerna upp till 30 dagar. Dock måste du ha ett giltigt pass och en retur- eller vidarebiljett.

Vilken valuta används i Manila och hur är växelkursen?

Filippinsk peso (PHP) används i Manila. Växelkursen varierar, så det är bäst att kolla upp den aktuella kursen innan du reser.

Är det säkert att dricka kranvatten i Manila?

Det rekommenderas inte att dricka kranvatten i Manila. Köp istället flaskvatten för att dricka och borsta tänderna.

Vilka är de mest kända turistattraktionerna i Manila?

Några av de mest kända turistattraktionerna i Manila inkluderar Intramuros, Rizal Park, Fort Santiago, San Agustin Church och National Museum Complex.

Hur kan jag ta mig runt i Manila?

Det finns flera sätt att ta sig runt i Manila, inklusive taxi, jeepney, tricycle, MRT (tunnelbana) och LRT (spårvagn). Trafiken kan vara mycket intensiv, så det är viktigt att planera din resväg och tid i förväg.

Vilka aktiviteter kan man göra i Manila?

Manila erbjuder en mängd aktiviteter som att besöka historiska platser, utforska lokala marknader, prova filippinsk mat och njuta av stadens nattliv. Du kan även ta dagsutflykter till närliggande destinationer som Tagaytay, Taal Volcano eller Corregidor Island.

Vilka souvenirer rekommenderas att köpa i Manila?

Lokal konst, hantverk, textilier, smycken och traditionella filippinska produkter som barong Tagalog (en traditionell filippinsk skjorta), pärlor och tarsier-figurer är populära souvenirer att köpa.

Vilket språk talas i Manila?

Tagalog och engelska är de två huvudspråken som talas i Manila. Engelska är mycket utbrett, så de flesta turister har inga problem att kommunicera.

Karta