Palawan: Filippinernas naturpärla

8 dagar

Palawan, en ögrupp i Filippinerna som erbjuder några av de mest imponerande naturscenerier och vattenlandskap i världen. Här kan du utforska tropiska djungler, underjordiska floder och kristallklara laguner. Det är ingen överraskning att Palawan ofta kallas för ”Filippinernas sista ekologiska gräns”.

Hur tar man sig till Palawan?

Först och främst måste du ta dig till Filippinerna, vilket oftast innebär att du flyger in till landet. Palawan har två större flygplatser: Puerto Princesa International Airport och Francisco B. Reyes Airport i Coron. Du kan flyga direkt till någon av dessa flygplatser från Manila eller från andra internationella flygplatser i Filippinerna.

När du har landat på Palawan, är det enklast att utforska ön med bil eller motorcykel. Det finns även möjligheter att resa med båt mellan olika delar av ögruppen, vilket är ett utmärkt sätt att se mer av den fantastiska kustlinjen och de omgivande öarna.

Palawans mångfacetterade upplevelser

Här är några av de mest populära aktiviteterna och platserna att besöka på Palawan:

Puerto Princesa: En charmig stad och ingångsporten till Palawan

Som huvudstad i provinsen Palawan är Puerto Princesa en utmärkt bas för att utforska ön. Staden erbjuder en blandning av kultur, historia och moderna bekvämligheter. Därifrån kan du även besöka Puerto Princesa Subterranean River National Park, som är ett av UNESCO:s världsarv och en av de längsta underjordiska floderna i världen.

Coron: Paradis för dykare och äventyrslystna

Coron är känt för sina imponerande kalkstensklippor, turkosa laguner och vrakdykning. Här kan du utforska vackra sjunkna skepp från andra världskriget, snorkla i kristallklara vatten och vandra upp till utsiktspunkter som bjuder på fantastiska panoramavyer över ön och havet.

El Nido: Stränder, laguner och karstlandskap

El Nido, beläget på norra delen av ön, är kanske Palawans mest kända och populära destination. Detta tropiska paradis är känt för sina dramatiska karstlandskap, vackra stränder och kristallklara laguner. Här kan du njuta av solen och havet, ta en båttur runt Bacuit-arkipelagen, eller prova på att klättra i de imponerande kalkstensformationerna.

Utforska det rika djurlivet på ön

Palawan är hem för en rad unika djurarter, både på land och i havet. Besök Calauit Safari Park där du kan se zebror, giraffer och andra exotiska djur, eller utforska Tubbataha Reefs Natural Park – ett världsarv och en av de bästa dykplatserna i världen – där du kan se hajar, rockor och färgglada koraller.

Smaka på Palawans kulinariska skatter

Innan du lämnar ön bör du definitivt upptäcka dess kulinariska läckerheter. Palawan är känt för sina färska skaldjur och traditionella filippinska rätter. Njut av en utsökt middag på en lokal restaurang, prova på exotiska frukter på en marknad, eller besök en organisk gård för att uppleva lokala smaker.

Avslutningsvis

Sammanfattningsvis erbjuder Palawan något för alla, från äventyrslystna resenärer till dem som söker lugn och ro i en naturskön miljö. Med sina imponerande landskap, rika kultur och fantastiska stränder är Palawan en destination du absolut inte vill missa. Så varför vänta? Packa dina väskor och ge dig av på en oförglömlig resa till Filippinernas sista ekologiska gräns!

Resplan

Ankom till Puerto Princesa flygplats från Manila och ta dig till ditt boende. Slappna av och utforska staden på egen hand. Prova lokal mat på en närliggande restaurang.

Utforska det UNESCO-listade Puerto Princesa Underground River. Påbörja en guidad båttur genom floden och beundra dess imponerande formationer och fladdermöss.

Njut av en dag med island hopping i Honda Bay. Besök Starfish Island, Luli Island och Cowrie Island. Snorkla, simma och sola på de vackra stränderna.

Res till El Nido, en charmig kuststad känd för sina kalkstensklippor och vackra stränder. Utforska staden och koppla av på en lokal strand.

Ta El Nido Island Hopping Tour A, som tar dig till Small Lagoon, Big Lagoon, Secret Lagoon, Shimizu Island och Seven Commando Beach. Snorkla, simma och njut av vackra vyer.

Fortsätt utforska El Nidos öar med Tour C. Besök Helicopter Island, Matinloc Shrine, Secret Beach, Star Beach och Hidden Beach. Njut av snorkling, simning och fotografering.

Tillbringa en dag på den vackra och orörda Nacpan Beach. Koppla av på den långa sandstranden, bada i det klara vattnet och njut av en drink från en strandbar.

Återvänd till Puerto Princesa och njut av en sista promenad genom staden innan du tar dig till flygplatsen för din flygning tillbaka till Manila.

Klimat

Palawan, beläget i Filippinerna, bjuder på ett tropiskt klimat som lockar besökare året om. Den populäraste perioden att besöka ön sträcker sig från december till mars, då det är torrsäsong. Under dessa månader är vädret soligt och behagligt, med temperaturer som ligger runt 25-32 grader Celsius.

Regnsäsongen, från juni till oktober, innebär mer nederbörd men också färre turister och lägre priser. Under denna period kan temperaturerna variera mellan 22 och 31 grader. Det är viktigt att komma ihåg att Palawan är relativt skyddat från tyfoner, vilket gör ön till ett säkert val även under regnsäsongen.

Vattnet runt Palawan bjuder på en behaglig temperatur året om, oftast mellan 26 och 30 grader Celsius. Detta gör ön perfekt för aktiviteter som dykning, snorkling och simning. Tångförekomsten är generellt låg, men kan variera beroende på säsong och vattenförhållanden.

Oavsett när du väljer att besöka Palawan kan du räkna med ett härligt klimat som förstärker öns naturliga skönhet och gör din semester minnesvärd.

Prisläge

Prisläget på Palawan, Filippinerna, kan variera beroende på säsong och område, men överlag är det en prisvärd destination för resenärer. Här följer en generell beskrivning av prisläget på Palawan:

Turistattraktioner: Priserna för turistattraktioner varierar beroende på vilken typ av attraktion det är. För exempelvis en guidad rundtur i en nationalpark eller en båttur kan det kosta runt 500-1500 PHP, vilket motsvarar cirka 100-300 SEK. Entréavgifter till mindre attraktioner kan ligga runt 50-200 PHP, eller cirka 10-40 SEK.

Taxi (1 km): En taxiresa på 1 km på Palawan kostar i genomsnitt mellan 40 och 60 PHP, vilket motsvarar cirka 8-12 SEK. Priserna kan variera beroende på tid på dygnet och om det är en officiell taxi eller en oberoende förare. Det är dock viktigt att notera att på Palawan är det vanligt att använda tricycles som transportmedel för korta avstånd.

Restaurangbesök: Priserna för att äta på en restaurang på Palawan varierar beroende på vilken typ av restaurang det är och vilka rätter som beställs. Ett måltidsalternativ på en budgetrestaurang kan kosta runt 100-200 PHP, vilket motsvarar cirka 20-40 SEK. Ett besök på en medelklassrestaurang för två personer med en trerätters middag kan kosta runt 800-1500 PHP, vilket motsvarar cirka 160-300 SEK.

Dryck: Priserna på drycker på Palawan varierar beroende på var du köper dem och vilken typ av dryck det är. En flaska vatten (0,5 liter) kan kosta runt 20-40 PHP, vilket motsvarar cirka 4-8 SEK. En lokal öl (0,5 liter) på en bar eller restaurang kan kosta mellan 50 och 100 PHP, vilket motsvarar cirka 10-20 SEK. Priserna på alkoholfria drycker och cocktails varierar, men räkna med att betala mellan 50 och 300 PHP (10-60 SEK) beroende på dryck och etablering.

Observera att valutakurserna kan variera över tid och att dessa priser är generella uppskattningar som kan ändras beroende på specifika omständigheter och platser.

Boende

Flygpriser

FAQs

Vilket är det bästa sättet att ta sig till Palawan från Sverige?

Det finns ingen direktflygning från Sverige till Palawan. Du kan flyga till Manila, Filippinernas huvudstad, och sedan ta en inrikesflygning till Puerto Princesa eller El Nido, båda belägna på Palawan. Alternativt kan du flyga till Cebu och sedan ta en inrikesflygning därifrån.

Behöver jag ett visum för att besöka Palawan som svensk medborgare?

Svenska medborgare behöver inte något visum för turistresor till Filippinerna upp till 30 dagar. Dock måste du ha ett giltigt pass och en återvändande biljett vid ankomst.

Vilken valuta används på Palawan och hur är växelkursen?

Filippinsk peso (PHP) används på Palawan. Växelkursen varierar, så det är bäst att kolla upp den aktuella kursen innan du reser. Det är också möjligt att hitta ställen som accepterar amerikanska dollar, men det är bäst att ha lokal valuta för mindre inköp.

Är det säkert att dricka kranvatten på Palawan?

Det rekommenderas inte att dricka kranvatten på Palawan. Köp istället flaskvatten för att dricka och borsta tänderna.

Vilka är de bästa stränderna på Palawan?

Nacpan Beach, Sabang Beach, Las Cabanas Beach och Secret Lagoon Beach är några av de mest populära stränderna på ön. El Nido och Coron är också populära destinationer med många vackra stränder och öar att utforska.

Hur kan jag ta mig runt på Palawan?

Det finns flera sätt att ta sig runt på Palawan, inklusive tricycles, hyrbilar, taxibilar, jeepneys och båtar. För att utforska öarna och stränderna kan du boka båtturer eller hyra en privat båt

Vilka aktiviteter kan man göra på Palawan?

Palawan erbjuder en mängd aktiviteter som snorkling, dykning, kajakpaddling, öhoppning och besök till Puerto Princesa Underground River. Utforska El Nido, Coron och de många vackra öarna och stränderna som omger dem.

Vilka souvenirer rekommenderas att köpa på Palawan?

Lokal konst, hantverk, pärlsmycken, textilier och traditionella filippinska produkter som torkad mango, kaffe och handvävda korgar är populära souvenirer att köpa.

Vilket språk talas på Palawan?

Filippinska (Tagalog) och engelska är de officiella språken i Filippinerna. Många människor som arbetar inom turismsektorn talar också engelska. Det kan vara användbart att lära sig några grundläggande filippinska (Tagalog) fraser för att kommunicera med lokalbefolkningen.