Tubbataha: Den ultimata guiden för dykälskare som besöker Filipinerna

7 dagar

Tubbataha, beläget i hjärtat av Sulusjön i Filippinerna, är en drömdestination för dykare över hela världen. Med kristallklart vatten, enastående marint liv och otroliga korallformationer, erbjuder Tubbataha några av de bästa dykupplevelserna i världen. Denna guide hjälper förstagångsbesökare att nå denna fantastiska destination och ger tips på vad du absolut inte får missa.

Att ta sig till Tubbataha

Därav är det viktigt att planera din resa i förväg. För att nå Tubbataha börjar du med att boka en flygning till Manila, Filippinernas huvudstad. Därefter tar du en inrikesflygning till Puerto Princesa, huvudstaden på ön Palawan. Från Puerto Princesa kan du sedan ansluta till en liveaboard-båt som tar dig direkt till Tubbataha.

Dykning i Tubbataha

Tubbataha är känt för sina två atoller: North Atoll och South Atoll. Båda atollerna har en mängd dykplatser som passar både nybörjare och erfarna dykare. Här listar vi några av de mest populära dykplatserna:

North Atoll

 1. Shark Airport: Som namnet antyder, är denna plats känd för sina hajobservationer. Här kan du förvänta dig att se grå revhajar, vitfenade revhajar och silvertipphajar.
 2. Wall Street: En spektakulär väggdykning där du kan upptäcka stora pelagiska arter och små varelser som gömmer sig i sprickor och håligheter.

South Atoll

 1. Delsan Wreck: Ett japanskt vrak från andra världskriget, hem åt en mängd olika marina arter, inklusive barracuda, snappers och sötvattenssköldpaddor.
 2. Black Rock: En plats där du kan beundra imponerande korallträdgårdar och simma med stora mantor och revhajar.

Sammanfattningsvis är Tubbataha ett dykparadis som förstagångsbesökare inte bör missa. Planera din resa noggrant och förbered dig på att uppleva några av de mest fantastiska dykupplevelserna i världen. Så packa dina väskor, dykutrustning och kamera, och förbered dig för en oförglömlig resa till Tubbataha, Filippinernas dykparadis.

Skydda och bevara Tubbataha

Även om du njuter av allt som Tubbataha har att erbjuda, är det viktigt att komma ihåg att detta område är en del av Tubbataha Reefs Natural Park, ett UNESCO världsarv och ett marint skyddat område. Således är det av yttersta vikt att följa reglerna och riktlinjerna för att skydda och bevara denna unika plats för framtida generationer. Några grundläggande tips inkluderar:

 1. Använd biologiskt nedbrytbara solskyddsmedel för att minimera skadliga kemikalier som når det känsliga marina ekosystemet.
 2. Respektera alla marina organismer och undvik att röra eller störa dem.
 3. Ta bara med dig minnen och bilder och lämna inget annat än bubblor.

Utforska mer av Filippinerna

När du har upplevt det bästa av Tubbataha, kanske du vill utforska mer av det fantastiska Filippinerna. Landet har över 7 000 öar att erbjuda, så det finns mycket att upptäcka. Några populära destinationer inkluderar Palawan, där du kan besöka den underjordiska floden i Puerto Princesa, utforska de vackra lagunerna i El Nido eller upptäcka den charmiga staden Coron. Andra öar att besöka är Bohol, där du kan se de berömda Chocolate Hills, och Boracay, med sina otroliga stränder och livliga nattliv.

Resplan

Dag 1:

Klimat

Klimatet vid Tubbataha Reef är tropiskt och inbjudande, vilket gör det till en populär dykdestination. Den bästa tiden att besöka Tubbataha Reef är under torrsäsongen, som varar från mars till juni. Under denna period är vattnet lugnt och sikten utmärkt för dykning.

Temperaturen i området ligger vanligtvis mellan 28 och 30 grader Celsius under dagen, och sjunker något under natten. Vattentemperaturen är behaglig och varierar mellan 26 och 30 grader Celsius, vilket gör det bekvämt för dykare att utforska revets undervattensvärld.

Det finns två huvudsakliga årstider vid Tubbataha Reef: torr- och regnperioden. Regnperioden, som varar från juli till november, kännetecknas av mer ostadigt väder och sämre sikt under vattnet. Därför föredrar de flesta dykare att besöka revet under torrsäsongen.

När det gäller sjögräs så är det inte en utmärkande faktor vid Tubbataha Reef, men du kan stöta på olika undervattensväxter under dina dyk. Sammanfattningsvis är Tubbataha Reef en fantastisk dykdestination under torrsäsongen, med behagliga temperaturer och utmärkt vattensikt.

Prisläge

Kostnaderna för en liveaboard i Tubbataha, Filippinerna, kan variera beroende på vilken båt du väljer, tiden på året och vilka tjänster som ingår i paketet. Generellt kan du förvänta dig att betala mellan 2000-4000 SEK per person och dag.

Denna kostnad inkluderar oftast följande:

 1. Boende ombord på båten, vanligtvis i en delad hytt.
 2. Mat och dryck (utom alkoholhaltiga drycker, som oftast är extra).
 3. Dykning och dykutrustning (ofta med 3-4 dyk per dag).
 4. Dykledare och dykinstruktioner för säker dykning.
 5. Transport till och från Tubbataha.

Extra kostnader att beakta kan inkludera:

 1. Flyg och transfer till och från liveaboardens avgångs- och ankomstplats.
 2. Dykförsäkring, som ofta är obligatoriskt.
 3. Dricks till besättningen och dykguiderna.
 4. Eventuella avgifter för att besöka Tubbataha Reefs Natural Park (cirka 10 USD per dag).
 5. Kostnader för dykcertifikat och specialkurser, om det är aktuellt.
 6. Hyra av extra dykutrustning, om det inte ingår i grundpriset.
 7. Alkoholhaltiga drycker och snacks ombord, om de inte ingår i grundpriset.

Det är viktigt att läsa igenom villkoren och tjänsterna som ingår i liveaboard-paketet noggrant för att få en exakt uppfattning om de totala kostnaderna för resan. Priserna kan variera beroende på säsong, båtens standard och vilka tjänster som erbjuds.

FAQs

Hur tar man sig till Tubbataha Reefs Natural Park från Filippinerna?

Tubbataha Reefs Natural Park nås vanligtvis med liveaboard-båt från staden Puerto Princesa på ön Palawan. Liveaboard-turer varar vanligtvis mellan 5 och 7 dagar och inkluderar flera dyk per dag.

Behöver jag ett visum för att besöka Filippinerna som svensk medborgare?

Svenska medborgare behöver inte något visum för turistresor till Filippinerna för vistelser upp till 30 dagar. Du måste ha ett giltigt pass och en retur- eller vidarebiljett vid ankomst.

Vilken valuta används på Filippinerna och hur är växelkursen?

Filippinsk peso (PHP) används i Filippinerna. Växelkursen varierar, så det är bäst att kolla upp den aktuella kursen innan du reser.

När är bästa tiden att dyka vid Tubbataha Reefs Natural Park?

Den bästa tiden att dyka vid Tubbataha Reefs är under torrsäsongen, som varar från mars till juni. Under denna period är vattnet lugnt och sikten är bäst, med möjlighet att se en stor mängd marint liv.

Vilken dykutrustning rekommenderas för att dyka vid Tubbataha Reefs Natural Park?

Standard dykutrustning som regulator, BCD, våtdräkt, mask, fenor och snorkel är nödvändig. Eftersom Tubbataha kan erbjuda strömdykning, kan en dykboj och en fingertavla vara användbara. En dykdator och en dykficklampa rekommenderas också för att maximera säkerheten.

Vilken dykcertifiering krävs för att dyka vid Tubbataha Reefs Natural Park?

De flesta liveaboard-båtar kräver att du har minst en Advanced Open Water-certifiering eller motsvarande, samt erfarenhet av dykning i dykplatser med ström.

Vilket marint liv kan jag förvänta mig att se vid Tubbataha Reefs Natural Park?

Tubbataha är hem för en mängd marint liv, inklusive revhajar, valhajar, manta rays, barracuda, tonfisk, sköldpaddor och många olika arter av korall och revfisk. Området är känt för sin biologiska mångfald och utmärkta marina hälsa.

Finns det några särskilda regler eller restriktioner för dykning vid Tubbataha Reefs Natural Park?

Tubbataha Reefs Natural Park är ett strikt skyddat område och följer en rad regler och bestämmelser för att bevara marina ekosystem. Det är viktigt att följa regler som att inte röra eller störa marint liv, inte samla in eller ta med souvenirer från revet, och att använda miljövänliga solkrämer. Dykare bör också vara medvetna om att ankra är förbjudet, och båtar måste använda angivna bojar för att undvika skador på revet.

Är det säkert att dyka vid Tubbataha Reefs Natural Park?

Dykning vid Tubbataha Reefs är generellt säkert för erfarna dykare som följer säkerhetsprocedurer och lyssnar på sina dykguider. Det är viktigt att vara medveten om att Tubbataha kan erbjuda strömdykning, så erfarenhet av dykning i sådana förhållanden är nödvändig. Se till att du alltid dyker med en kompis och att du har en fungerande dykdator och säkerhetsutrustning.

Vilka språk talas på Filippinerna och på liveaboard-båtar?

Filippinerna har två officiella språk: filippinska och engelska. Engelska talas av en stor del av befolkningen och används ofta som kommunikationsspråk inom turismsektorn. De flesta liveaboard-båtar har engelsktalande personal och dykguider, men det är möjligt att du även kan hitta svensktalande personal eller dykare ombord, beroende på båt och säsong.

Karta